30 Ekim 2013 Çarşamba

“Yapıcı Diyalog” Yöntemiyle Eleştiri

18.Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu festivali kapsamında 24 ve 25 Ekim tarihlerinde Bursa’daydım. Bugünkü yazımda festival programı kapsamında düzenlenen bir atölye çalışmasına dair izlenimleri yazmak istiyorum. İlk olarak atölye çalışması sırasında aldığım notları paylaşmak, daha sonra da kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.

11 Ekim 2013 Cuma

Andımız Kalktı, Peki Ya Törenler?

Hükümet tarafından son açıklanan demokratikleşme paketinde belki de en olumlu maddelerden birisi, 1933 yılında eski Milli Eğitim Bakanlarından birisi olan Reşit Galip tarafından yazılan “Andımız” adlı metnin ilkokullarda kaldırılması oldu. Metnin kaldırılmasının sembolik de olsa bence önemli bir anlamı var. 

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Tiyatro, Sanat ve Felsefe

Alain Badiou, Başka Bir Estetik adlı kitabında sanat, felsefe ve tiyatro ilişkisi üzerine görüşlerini ifade eder. Yaz dönemi çalışmalarımda esasen teorik okuma çalışmaları ile ilgilenmem gerektiği için, bugünkü yazımda kitaptaki iki makale üzerine okuma notlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazıda yorumsuz bir şekilde Alain Badiou’nun görüşlerini özetlemeye çalıştım.

4 Haziran 2013 Salı

Sanatçıların Gündeme Dair Açıklamaları

Son günlerde yaşanan sürece dair sanatçıların ve kültür-sanat kurumlarının bazı açıklamalarını aşağıdaki linklerden okumanızı öneriyorum.

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Her Yerde, Her Mekânda Oyun Oynuyoruz Etkinliği

8 Mayıs Salı günü İtalyan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye 4.Dünya Oyun Oynama Günü Paneli” Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü ve İtalyan Kültür Merkezi tarafından birlikte organize edilmişti. Çoğunluğunu Marmara Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu ve 150’nin üzerinde kişinin katıldığı etkinlikte, “Her Yerde, Her Mekânda Oyun Oynuyoruz” teması üzerinden panele katılan uzmanlar görüşlerini belirttiler.

Robert Kolej’de “Okulda Tiyatro” Sempozyumu

Bugünkü yazımda 27 Nisan Cumartesi günü Robert Kolej’de yapılan “Okulda Tiyatro” konulu sempozyum hakkındaki izlenimleri yazmak istiyorum. Özel Amerikan Robert Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen 8.Kültür ve Edebiyat Sempozyumunun ana teması “Okulda Tiyatro” idi. Seyirci katılımcıların büyük çoğunluğu MEB’e bağlı okullarda çalışan lise edebiyat öğretmenleri idi. 150’ye yakın izleyicinin olduğu bu önemli etkinlik, “Okulda Tiyatro” konusunda görüşleri olan bazı alan uzmanlarını bir araya getirmişti.

27 Nisan 2013 Cumartesi

Danimarka Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivaline Dair

14-21 Nisan tarihleri arasında 43. Danimarka Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu festivaline Assitej Türkiye Merkezi gözlemcisi olarak katıldım. İstanbul’da tiyatro ve drama çalışmalarını sürdüren Assitej ve Çağdaş Drama Derneği üyesi Ali Kırkar ile birlikte gözlemci statüsünde katıldığımız festival, bu yıl Danimarka’nın kuzeyinde bulunan Nykobing Mors Adası, Thisted ve Skive şehirlerinde gerçekleştirildi. Dünyanın en kapsamlı ve en prestijli çocuk ve gençlik tiyatrosu festivali olan bu önemli etkinlik, bu yıl Danimarka Assitej örgütü ve Teater Centrum işbirliğinde düzenlenmekteydi. Bir festivale dair fikir edinmek için sadece oyunları incelemenin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de ilk olarak, organizasyon sürecindeki bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

10 Nisan 2013 Çarşamba

Sanat Eğitiminde Demokrasi ve Çok-Kültürlülük

Bu yıl 10’su düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda sanat eğitimi konulu bir tartışma oturumu düzenlenecektir.  Benim de konuşmacı olduğum etkinlik aşağıdaki gibidir:

Sanat Eğitiminde Demokrasi ve Çok-Kültürlülük
Türkiye’de okul öncesi, ilkokul ve orta öğrenim düzeyinde yapılan sanatsal etkinliklerin eğitimi ve niteliği konusunda ciddi bir yenilenmeye ve reforma ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. Müzik, drama, halk dansları, okul tiyatrosu, törenler vs. alanlarında 1930’lu yıllarda üretilmiş devletçi paradigmaların geçerliliğini koruduğu gözlemlenebilir. Çocukların sanatsal üretimine dair çağdaş yaklaşımların neler olabileceği, hâlihazırdaki sanat eğitimi müfredatları konusunda yaşanan sorunların analizi açık oturumun ana gündemi olacaktır. Açık oturuma her düzeyde eğitimci katılabilir.
Katılımcılar:
Prof. Dr. Serdar M.Değirmencioğlu (Cumhuriyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi)  Çocuk, Sanat ve Resmi İdeoloji İlişkisi
Bülent Sezgin (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi-Doğa Koleji Drama ve Tiyatro Etkinlikleri Koordinatörü) Okullarda Drama ve Tiyatro Eğitiminde Neredeyiz?
Dr. Şirin Özgün (İstanbul Teknik Üniversitesi TMDK Müzikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi) Müzik Eğitiminde Çok-Kültürlülük
Yar. Doç Dr. Berna Kurt (İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi) Türkiye’de Halk Dansları Pratiği
Yer: Sabancı Üniversitesi 13 Nisan Cumartesi saat 11:30-13:30
Ayrıntılı bilgi için: http://www.egitimdeiyiornekler.org

21 Mart 2013 Perşembe

Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Çalıştayında Neler Tartışıldı?

Assitej Türkiye Merkezi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle yapılan Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Çalıştayı: Çocuk Tiyatroları Buluşmasında Beşinci Adım, 17 ve 18 Mart tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.  Bugünkü yazımda çalıştaya dair izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk olarak, çalıştay boyunca yapılan sunumlar sırasında aldığım notları okuyucularla paylaşmak istiyorum. Çalıştayın kitapçığı henüz yayına hazırlanmadığı için, konuşmacıların vurgu noktaları üzerinden bir rapor oluşturdum.

17 Şubat 2013 Pazar

Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Güncel Etkinliklerine Bakış

20 Mart Dünya Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü ve 27 Mart Dünya Tiyatrolar günü yaklaşırken, Mimesis Çocuk Gençlik Tiyatrosu/Drama bölüm editörü olarak alana dair görebildiğim gelişmeleri yazmak istiyorum. Bugünkü yazımda takip edebildiğim kadarıyla bazı gelişmeleri vurgulamak istiyorum.

21 Ocak 2013 Pazartesi

Barış Gökten Zembille İner Mi?

Toplumsal barış adına kritik bir dönemden geçiyoruz. Toplumdaki barış konsensüsünün sağlıklı bir yol haritasıyla gerçekçi bir zeminde ilerlemesi ve halklar arasında demokratik ve kültürel çoğulculuk esasına dayalı bir barış sürecinin gelişmesi çoğumuzun arzusu. Kaderci olmamak ve yüksek siyaset “iyimserliğine” kapılmamak adına, olası bir barış sürecinde herkesin üzerine düşenleri yapması gerektiğine inanıyorum. Bugünkü yazımı bu konuda yüksek sesle düşünme adına yazmak istedim.